Visst känner du till Helsingforsdeklarationen? Den antogs första gången för 60 år sedan av World Medical Association (WMA) och fastslår ett antal etiska principer att beakta i medicinsk forskning. Helsingforsdeklarationen är inte juridiskt bindande men har haft stor inverkan på lagstiftning och regelverk i hela världen, inte minst i Sverige.
I samband med WMA:s 75:e General Assembly i oktober 2024 så fastslogs även en uppdatering av Helsingforsdeklarationen med en rad viktiga förändringar, se länk till hela den uppdaterade deklarationen här.
Den allra viktigaste förändringen är att man genom hela dokumentet ändrat ordet “subjects” till “participants”. Detta utgör en omvälvande förändring i synen på de som deltar i forskningen. En person som är “research subject” blir studerad och har en passiv roll medan en “research participant” kan ha en mer aktiv roll i forskningen. WMA anger själva att förändringen gjorts för att på ett tydligare sätt visa att man som forskare måste respektera rättigheterna hos personerna som medverkar i forskningen och visa hur viktiga de är.
En annan viktig förändring är att man ändrat från att använda uttrycket “vulnerable groups and individuals” till att istället skriva “individual, group, and community vulnerability”. Det kanske kan verka som hårklyverier men denna förändring signalerar en mycket viktig perspektivförflyttning. Den tidigare formuleringen innebar att sårbarheten på sätt och vis sågs som en egenskap som grupper eller individer har, vilket blir olyckligt. Med den nya formuleringen vill WMA signalera att sårbarhet inte är statisk utan i hög grad föränderlig och till stor del beror av sammanhanget man just då befinner sig i.
Den tredje förändringen jag vill nämna är ett helt nyskrivet stycke som lagts till i denna version. På engelska står det i paragraf 6, tredje stycket:
Meaningful engagement with potential and enrolled participants and their communities should occur before, during, and following medical research. Researchers should enable potential and enrolled participants and their communities to share their priorities and values; to participate in research design, implementation, and other relevant activities; and to engage in understanding and disseminating results.
Jag har tillsammans med ChatGPT gjort en översättning/bearbetning:
Före, under och efter att medicinsk forskning genomförs så bör potentiella och registrerade deltagare samt deras föreningar, organisationer eller nätverk ges möjlighet till medverkan med mening (min översättning/tolkning av “meaningful engagement”). Forskare bör möjliggöra för potentiella och registrerade deltagare samt deras föreningar, organisationer eller nätverk att dela med sig av sina prioriteringar och värderingar, delta i forskningsdesign, genomförande och andra relevanta aktiviteter samt engagera sig i att förstå och sprida resultat.
Dessa förändringar är för mig en tydlig signal om att vår gemensamma syn på medicinsk forskning och dess roll i världen håller på att förändras. Jag gläds åt den stärkta synen på patienter och forskningsdeltagare som detta förmedlar.
På vilket sätt kommer den nya versionen av Helsingforsdeklarationen förändra din forskning?
Länkar till relevanta dokument:
Den uppdaterade Helsingforsdeklarationen (på engelska)