Visst känner du till Helsingforsdeklarationen? Den antogs första gången för 60 år sedan av World Medical Association (WMA) och fastslår ett antal etiska principer att beakta i medicinsk forskning. Helsingforsdeklarationen är inte juridiskt bindande men har haft stor inverkan på lagstiftning och regelverk i hela världen, inte minst i Sverige.
I samband med WMA:s 75:e General Assembly i oktober 2024 så fastslogs även en uppdatering av Helsingforsdeklarationen med en rad viktiga förändringar, se länk till hela den uppdaterade deklarationen här.
Den allra viktigaste förändringen är att man genom hela dokumentet ändrat ordet “subjects” till “participants”. Detta utgör en omvälvande förändring i synen på de som deltar i forskningen. En person som är “research subject” blir studerad och har en passiv roll medan en “research participant” kan ha en mer aktiv roll i forskningen. WMA anger själva att förändringen gjorts för att på ett tydligare sätt visa att man som forskare måste respektera rättigheterna hos personerna som medverkar i forskningen och visa hur viktiga de är.
På vilket sätt kommer uppdateringen av Helsingforsdeklarationen förändra din forskning?